Ekonomika

Ceny stavebních materiálů rostou, cihláři nezdražují

Pozorujeme skokové zdražení železa, izolačních materiálů a betonových výrobků. Pozadu nezůstává doprava a náklady na lidské zdroje. Cihláři upravili ceny v jednotkách procent, zhruba o tři až pět procent, a to již v jarních měsících roku 2021. „Vhodně zvolené technologické postupy nám umožňují minimálně navyšovat cenu pro naše odběratele. Žádné další skokové změny se neplánují,“ říká Ing. Jan Fiala, tajemník Cihlářského svazu Čech a Moravy (CSČM).

Kdo pro svou výstavbu zvolil dřevostavbu, nestačí v posledních týdnech divit. Rozpočet pro realizaci dřevostavby je nyní o více než polovinu vyšší než ještě loni. Samotná cena dřeva se dostává na trojnásobek a pomalu ale jistě se stává nekonkurenceschopnou. Není divu, že investoři začínají uvažovat o jiných alternativách. Ti, kteří se rozhodli pro klasické zdění z pálených cihel mohou být spokojeni. Ceny toho stavebního materiálu v podstatě kopírují pouze inflaci.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se.

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

1. Každý podnikatel uvítá, pokud může své podnikání předvídat. Jak vnímáte živelný růst cen stavebních materiálů a budete na něj nějak reagovat?
2. Dvojnásobné zdražení bytů za posledních šest let na současných více než 112 tisíc korun za metr čtvereční není ničím ekonomicky zdravým. Zdražení cihlářských výrobků za tím nestojí. Kde vidíte příčiny?
3. Jaký vliv v oblasti růstu nákladů na Vaše podnikání má pandemie?
4. Chcete k současné situaci na trhu stavebních materiálů něco dodat?

Tisková zpráva Cihlářského svazu Čech a Moravy

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*