Ekonomika

Inovace pro nulové budovy

Chytré komunitní lokální sdílení energie, nové možnosti ve stavebnictví díky nanomateriálům, systém prefabrikovaných dílců pro rekonstrukce bytových domů, nutnost rozvoje infrastruktury energetiky v krajích, způsob výstavby pasivních domů v době klimatických změn – nejen tato témata byly prezentovány na v pořadí již 13. ročníku Mezinárodní konference Centra pasivního domu. Celkem 20 významných zahraničních a domácích řečníků se za účasti téměř tří stovek hostů zaměřili na nové a připravované inovativní postupy, řešení, výrobky a materiály a jejich použití v budovách s téměř nulovou spotřebou energie a energeticky soběstačné zástavbě.
Třináctý ročník konference Centra pasivního domu se konal poprvé v Praze a proběhl v rámci veletrhu FOR PASIV 2018. Program konference byl rozdělen do tří samostatných přednáškových okruhů, první byl zaměřen na inovace ideové, v druhém řečníci představili inovativní materiály a prvky a třetí okruh byl věnován inovacím v technologiích. Velký prostor byl věnován také diskusi, která byla součástí každého okruhu přednášek. „Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit uskutečnění dalšího ročníku konference. Myslím si, že konference přinesla přehled nad současnými a budoucími inovativními pohledy na stavebnictví. Zároveň zde byl velký prostor na diskusi jak v sále, tak mimo něj. A v neposlední řadě možnost potkat se s předními odborníky z oboru,“ konstatuje Libor Hrubý, odborný poradce Centra pasivního domu.
Na konferenci vystoupilo celkem 20 řečníků, z toho 5 zahraničních. „Hlavními hvězdami konference se stali jednoznačně zahraniční řečníci Dieter Herz, který mluvil o cestě k udržitelnosti a Laszlo Lepp se svou přednáškou o výstavbě supermarketů v pasivním standardu. Velmi zajímavé bylo také řešení větrání u změn dokončených staveb od Rainera Pflugera. Takovou zajímavostí pak byla přednáška pana Jiřího Kůse na téma nanomateriálů a jejich možností,“ hodnotí program Libor Hrubý.
 
Účastníci konference pokládali otázky řečníkům verbálně, ale ti stydlivější mohli využít formu online kladených dotazů přes aplikaci v telefonu, kterou si velmi chválili. Zakladatel a bývalý ředitel Centra pasivního domu, Jan Bárta, říká: „S organizací konference jsem byl spokojen, účast byla veliká, a většina lidí vydržela až do konce, což je známka dobré kvality přednášejících“.
Konference byla určena pro odbornou veřejnost, zejména pro projektanty, zástupce firem nebo pro studenty. Přítomní, ale byli i nadšenci, které zajímá obor pasivních a ostatních šetrných budov. O tom, že má Mezinárodní konference mezi odborníky skutečnou prioritu, svědčí také záštita, kterou akci udělil mj. bývalý místopředseda vlády České republiky Pavel Bělobrádek, ČKA, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Technologická agentura ČR nebo ČKAIT. Konference by se neuskutečnila bez partnerů, hlavními partnery jsou firma Regulus spol. s r. o., Velux Česká republika s.r.o. a Xella CZ, s.r.o..
Více informací o Mezinárodní konferenci Centra pasivního domu 2018 naleznete na stránkách www.konference.pasivnidomy.cz.
Další informace ke stažení na: http://www.pasivnidomy.cz/inovace-pro-nulove-budovy-aneb-jake-novinky-byly-prezentovany-na-mezinarodni-konferenci-centra-pasivniho-domu-2018/t4533

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*