Ekonomika

Ke stavebnímu povolení za deset měsíců

Deset nadšenců ze společnosti PADOK Investments si vyrazilo zahrát hokej. Těžko sháněli v Praze volnou ledovou plochu. Sportu nakonec tak propadli, že se rozhodli si hokejovou halu postavit. A co jednu – hned dvě! Stala se v Praze nevídaná věc: Od koupě pozemku ke stavebnímu povolení to trvalo neuvěřitelných 10 měsíců! Za tu dobu nelze získat ani povolení na rekonstrukci rodinného domku, jak neoficiálně potvrdila pracovnice stavebního úřadu na Praze 10, které její vlastní povolení trvalo 13 měsíců.
PADOK IceRink 4
Soukromý investor, společnost PADOK Investments, představil projekt moderní a designově zajímavé zimní tréninkové haly, jejíž stavba započala v lednu letošního roku v pražských Strašnicích v ulici Přetlucká. Po patnácti letech tak v hlavním městě vyrostou dvě nové moderní ledové plochy určené především pro trénink hokeje a krasobruslení.
Ambasadorem projektu s názvem PADOK IceRink se stal bývalý český krasobruslař a mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner. Ten by měl v nové hale otevřít krasobruslařskou školu. Od ledna 2018 se tak po ledových plochách projedou první hokejisté, krasobruslaři, ale i veřejnost.
IMG_20170207_113933
Skupina rekordmanů
„Využíváme moderní koncept financování projektů. Myslíme si, že dozrála doba na to, aby prostor pro podobné zajímavé investice dostali i lidé, kteří chtějí zajímavě zhodnotit své dosavadní úspory. Na financování projektu PADOK IceRink se proto vedle leasingové společnosti podílejí i soukromí investoři, kteří své peníze dostanou zpět za tři roky s více než šestiprocentním zhodnocením. Šance se do projektu zapojit jako investor tady ale stále je,“ říká jednatel PADOK Investments Vítězslav Kus. Podle něj se celková výše investice bude pohybovat do 170 milionů korun.
Cílem investora je vedle profesionálních a hobby hokejistů přilákat k ledu také děti z pražských základních škol. Majitelé projektu proto chtějí zahájit jednání s přilehlými městskými částmi a hlavním městem Prahou tak, aby v budoucnu mohli ředitelé škol obohatit sportovní výuku právě i o bruslení. Komerční pronájem ledů lze v tuto chvíli předběžně poptávat prostřednictvím formuláře na internetových stránkách www.icerink.cz.
Zimní stadion se bude zvenčí i zevnitř vyznačovat moderním designem, čímž se odliší od jiných zimních stadionů tohoto typu. Jedním ze záměrů investora totiž je, aby se i mládež či hobby hokejisté alespoň na chvíli cítili, jako v zázemí určeném pro profesionály a umocnil se tak jejich zážitek ze sportovního výkonu. Za tímto účelem bylo k projektu přizváno designové studio Vrtiška Žák, které má za sebou řadu úspěšných projektů a ocenění. Počítá se tak například se šatnami, které budou stylizovány do barev věhlasných klubů NHL.
„Pokud se neobjeví nějaké neočekávané komplikace například v podobě trvale nepříznivého počasí, počítáme, že stavbu dokončíme a předáme k užívání ke konci letošního roku. Již jsme začali s terénními úpravami a realizace celé stavby by nám měla trvat zhruba jedenáct měsíců,“ upřesňuje harmonogram výstavby Petr Kajer, ředitel divize pozemních staveb společnosti Subterra a.s.. Ačkoliv je jméno této společnosti často spojováno spíše s podzemními stavbami, Subterra a.s. je dlouhodobě úspěšná i v realizaci staveb pozemních a může se v tomto stavebním segmentu pochlubit i řadou ocenění jako je například Stavba roku 2015.
Průměrná doba od pořízení pozemku do konečné realizace stavebních projektů trvá dnes v Praze přibližně pět až osm let. „Jen vyřízení stavebního povolení u nás podle dat Světové banky trvá stejně dlouho jako v Iráku. Myslím, že se nám proto povedl husarský kousek, protože vyřídit územní rozhodnutí a stavební povolení nám trvalo jen necelý rok. Tím jsme investorovi výrazně urychlili celý proces. V prostředí Prahy, která je v posledních letech co do rozvoje nových projektů prakticky zabrzděná, je to ojedinělý počin,“ chválí svůj nemovitostní tým Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners, která měla vyřízení všech potřebných povolení na starosti.
Projekt PADOK IceRink je financován čistě ze soukromých zdrojů a není závislý na dotacích od státu či jiných veřejných institucí. Díky moderní a ekologické technologii budou ledové plochy v provozu po celý rok, přičemž provoz a údržba ledů si vyžádá až o 40 % nižší náklady, než je u obdobných projektů běžné.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*