Ekonomika

Nespolehliví plátci DPH se skrývají před kontrolou

Za poslední měsíc přibylo 284 nových nespolehlivých plátců DPH a jejich celkový počet dosáhl 8246. Únorový přírůstek obstaraly především subjekty s tržbami do 10 milionů korun a s pražskou adresou. Téměř polovina nových nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo na virtuální adrese.
WD 1623-03 A still life image of pence coins falling out of a blue coin purse. Obligatory Credit - CAMERA PRESS / Tristan Gregory
„Únor byl z pohledu přírůstku nespolehlivých firem nejslabší za poslední tři měsíce, přesto se registr stále plní rychlým tempem,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová a dodává: „Necelá polovina (137) nových nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo na virtuální adrese, zatímco celkový podíl nespolehlivých subjektů na virtuálních sídlech je o šest procentních bodů nižší,“ dodala Petra Štěpánová.
Nejvíc nespolehlivých plátců je mezi společnostmi s ručením omezeným (6417, tj. 77,8 procent) a živnostníky (1228, tj. 14,9 procent), s výrazným odstupem následují akciové společnosti (204, tj. 2,5 procent) a další právní formy. „Podíl živnostníků mezi nespolehlivými plátci DPH pozvolna klesá, zatímco podíl společností s ručením omezeným v registru roste,“ dodala Petra Štěpánová.
Šedesát osm procent nových nespolehlivých plátců DPH, dle klasifikace ČSÚ, vykazuje tržby do 10 milionů korun, se 18 procenty následují subjekty s tržbami mezi 10 a 60 miliony. Přírůstek nespolehlivých plátců DPH obstaraly zejména firmy z Prahy (57 procent), Jihomoravského (19 procent) a Středočeského kraje (9 procent). Ve dvou krajích se od konce ledna počet nespolehlivých plátců DPH snížil – v Královéhradeckém o šest a v Karlovarském o tři. „V únoru bylo z registru nespolehlivých plátců DPH vymazáno 64 subjektů, nejméně za poslední čtyři měsíce,“ uzavřela Petra Štěpánová.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*