Ekonomika

Ochrannou přilbou zvyšujete šanci na přežití

„Úrazy hlavy patří pro pojišťovny k těm nejzávažnějším a nejnákladnějším. V kombinaci s úrazy páteře se jedná o úplně nejsložitější události i z pohledu řešení na místě, zapojení záchranných složek, následné léčby a administrativního vyřízení pojistného nároku. A také případné repatriace klienta do ČR, stane-li se úraz v cizině. Takový speciální letecký transport může vyjít i na milion korun,“ říká Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa pojištovny.

Nejčastěji dochází k úrazům hlavy při zimních sportech, pádech ze žebříků na zahradě, anebo při skocích do neznámé vody. Také na in-line bruslích, kde bývají následky lehčí. „Každý rok řešíme několik stovek takových zranění,“ dodává Eva Svobodová.
Ochranné přilby mají nezastupitelné místo v zaměstnání. Některé z nich mají odvětrávání, jako například pro práci na pozemních a inženýrských stavbách. Ve farmacii a v chemickém provozu mají přilby odvětrávání z pochopitelných důvodů jenom vzadu. Ochrannou přilbu zcela bez odvětrávání používají například elektrikáři. „Jakmile dojde k narušení, prasknutí nebo poškození skořepiny přilby je nutné ji okamžitě vyměnit. Obvyklá životnost pracovních přileb je do 5 let,“ říká Jan Chovanec, zástupce obchodního ředitele Canis Safety, výrobce a prodejce pracovních oděvů, bot a rukavic. Díky kvalitě ochranných přileb se zvyšuje pohodlí, což vede k vyšší produktivitě. „Přilba musí správně dosednout na hlavu a pomocí stahovacího kolečka si uživatel nastaví její optimální upevnění, dodává Jan Chovanec s tím, že pokud přilba upínací kolečko nemá, utáhne se pomocí pásky.
Vedle hlavy je ale nezbytné chránit i zrak, dýchací cesty a sluch. Jak vyplývá ze statistik Českého statistického úřadu, v prvním pololetí letošního roku se stalo 40 smrtelných pracovních úrazů (37 muži a 3 ženy) a závažných pracovních úrazů s hospitalizací nad 5 dnů bylo od ledna do června 551. Nejméně rizikovým se jeví odvětví Peněžnictví a pojišťovnictví s 42 pracovními úrazy, naopak nejvíce pracovních úrazů s délkou pracovní neschopnosti delší než 3 dny se v 1. pol. 2019 událo ve Zpracovatelském průmyslu.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*