Ekonomika

Technický dozor se zapojuje do veřejných zakázek

Angry businessman yelling at his employee because she was late for meeting with important clients. Building in construction process interior.

Technický dozor staveb je činnost natolik přínosná, že bez ní si efektivní realizaci udržitelných staveb nejde představit. Dvě třetiny projektových společností se ovšem domnívají, že v praxi nepanuje jednotný náhled na to, co výkon technického dozoru představuje. Současně se většina respondentů domnívá, že by výkon technického dozoru měl být vykonáván externě, což se mnohdy neděje. Mezi veřejnými zadavateli se rozšiřuje dobrá praxe progresivního zadávání veřejných zakázek, kdy dochází k zapojení odborníků z dozorových firem už ve fázi přípravy výběrového řízení. Vyplývá to ze Studie projektových společností H1/2023, zpracované analytickou společností CEEC Research.

Výkon technického dozoru investora (zákon používá pojem „technický dozor stavebníka“, zkráceně TDS) je velmi důležitou součástí stavebního procesu. Má za úkol zajistit, aby byl stavební projekt realizován v souladu se schválenou projektovou dokumentací, technickými normami a předpisy. Garantuje, aby byla zajištěna bezpečnost a kvalita stavby. Zaměřuje se na životnost stavby a plnění očekávání ze strany investora. Téměř všichni dotázaní projektanti (98 %) vnímají výkon technického dozoru jako potřebný a přínosný. Pouze nepatrná část dotázaných (2 %) si myslí opak.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*