Ekonomika

Zlepšováky se zaměřují na uspory vody a energií

Každoročně vymyslí přes 300 „zlepšováků“ – nejen díky nim výrobní závody Adfors CZ snížily spotřebu vody i elektrické energie na polovinu
Na 300 projektů nejen ke zlepšení životního prostředí či zvýšení bezpečnosti práce každoročně vymyslí zaměstnanci společnosti Saint-Gobain Adfors CZ ve výrobních závodech v Litomyšli a jihomoravských Hodonicích. Jen za poslední dva roky se jim podařilo snížit spotřebu vody celkově o 55 %, odpady pak dokázali zredukovat téměř na polovinu. V tomto roce společnost plánuje další projekty zaměřené mimo jiné na další rozvoj zaměstnanců.
V rámci snižování dopadů na životní prostředí dokázal Adfors CZ díky precizně nastavené výrobní strategii zredukovat za poslední dva roky spotřebu vody o 55 procent. Tohoto významného snížení společnost dosáhla zejména díky vybudování vlastní čističky vod, která jí umožňuje při výrobě opakovaně využívat balastní a také dešťovou vodu. Denně tak dochází k úspoře studničních vod v objemu cca 215 m3, což představuje průměrnou spotřebu pětičlenné domácnosti za jeden rok. Adfors CZ díky tomu meziročně uspořil cca 1,5 milionu korun, které dále využil např. k rozšíření výroby či zkvalitnění pracovního prostředí v podobě nových šaten a na přání zaměstnanců také k modernizaci závodní jídelny a rozšíření nabídky zdravých jídel.
Společnosti se od roku 2015 podařilo výrazně snížit i produkci odpadů, a to o více než 40 procent. Přispěly k tomu zejména aktivity zaměřené na další využití odpadů před jejich odstraňováním či jejich pečlivé značení a skladování. U spotřeby elektrické energie dosáhl Adfors CZ ve srovnání s rokem 2015 poklesu o zhruba 47 %.
Kromě projektů zaměřených na úspory společnost podporuje také nové zlepšováky v oblasti bezpečnosti práce.
Bezpečnost a zdraví zaměstnanců jsou pro nás to nejdůležitější. Snažíme se proto vždy překračovat bezpečnostní standardy stanovené českou legislativou a z toho důvodu podporujeme veškeré inovace bezpečnostních opatření, které jsou u nás na denním pořádku,“ říká Miloš Pavliš, generální ředitel Saint-Gobain Adfors CZ.
Mimo velkých akcí má Adfors CZ rozjetou i celou řadu drobných zlepšováků například z oblasti vizualizace pro lepší orientaci na pracovišti nebo zjednodušení pracovního postupu.
Snažíme se našim zaměstnancům nabídnout inovativní prostředí, nápadům pro jeho zlepšení se u nás meze nekladou. Každý zaměstnanec od pracovníka na výrobní lince přes vedoucího úseku až po šéfa celého závodu má možnost přijít s novým zlepšovákem. Nápady sbíráme prostřednictvím formuláře, který pracovník vloží do sběrného boxu, nebo se může obrátit přímo na naše koordinátory, kteří mu pomohou se zpracováním příslušných materiálů,“ dodává Miloš Pavliš.
Za úspěšně realizované projekty získal litomyšlský závod letos stříbrné ocenění World Class Manufacturing (WCM). Jedná se o mezinárodní metodiku pro řízení výrobních procesů v souladu s nejlepšími standardy aplikovanou po celém světě. Spolu s Hodonicemi, které stříbrné ocenění získaly již v roce 2015, tak nyní oba závody míří ke zlaté medaili, kterou by chtěly získat během několika příštích let.
Stříbrného ocenění v rámci auditu si velmi vážíme, naše závody se v implementaci tohoto programu dostaly dokonce mezi ty nejlepší v celé skupině Saint-Gobain. Samotní zaměstnanci pak mají radost z toho, že je jejich projekt funkční a pomůže nejen jim a jejich spolupracovníkům, ale zlepší třeba i životní prostředí celého okolí závodu,“ uvádí jedna z hlavních koordinátorek programu v Adfors CZ, Božena Sejkorová, a dodává, že ročně svůj zlepšovák do projektu přihlásí zhruba 500 pracovníků.
Zapojení do projektů pak zaměstnanci vnímají jako formu svého profesního i osobního rozvoje. Motivací zapojit se do inovací pro ně může být i finanční odměna.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*