Infoservis

Opuštěné restaurace lákají investory do nemovitostí

Česká mapa restaurací řídne. Koronavirová krize a následná energetická krize spojená s extrémně zvýšenou inflací silně doléhá na celý gastro sektor. Problémy restaurací způsobuje především růst cen všech vstupů, které buď musí promítnout do konečné ceny, anebo zdražit minimálně, přijít o část marže a tím si udržet klienty.

Tato „Sophiina volba“ rozhodne o dalším úspěchu, nebo neúspěchu. Přehřátý trh práce restauracím navíc komplikuje situaci s nedostatkem personálu, který čím dál více tlačí na zvyšování mezd v sektoru. Restauratéři též jako první pociťují, když se obyvatelstvo rozhodne více šetřit.

Podle analýzy z realitního serveru Videobydleni.cz vyplývá, že se za poslední rok zvýšila nabídka nemovitostí k prodeji a pronájmu v kategoriích restaurace a ubytování téměř o polovinu.

Konkrétně u kategorie restaurace k pronájmu jde o nárůst počtu inzerátů o 42 % na 300 inzerátů a u restaurací k prodeji o 45 % na 220 inzerátů. Nabídek ubytování k prodeji vzrostlo o 47 % na téměř 600 inzerátů. Data ukazují vývoj za poslední rok a jsou agregovaná z celé ČR.

Nejvíce nemovitostí spadlo do nabídky hned po novém roce, kdy sledujeme meziměsíční nárůst restaurací k pronájmu téměř o 15 %. Do nabídek se dostávají i nemovitosti v zajímavých destinacích a na hlavních třídách krajských měst za velmi zajímavé ceny,“ komentuje situaci Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Pokles cen nemovitostí v gastro sektoru až o 30%

Zvýšená nabídka nemovitostí po gastro provozech tlačí dolu ceny napříč celou ČR. Od cenového peaku v roce 2022 sledujeme pokles cen téměř o 30 % a trend je stále klesající. Jedná se především o nemovitosti k prodeji. U sledovaných restaurací k pronájmu vidíme u nabídkových cen pokles v některých lokalitách až o 50 %.

Majitelé nemovitostí po takových provozech nejdříve sníží cenu za pronájem, a pokud se jim nepodaří najít provozovatele, uchylují se k následnému prodeji. Záleží vždy kombinaci faktorů, jedná-li se pouze o restauraci, či penzion s restaurací, nebo kombinovaný objekt s rezidenčním bydlením. Situaci komplikují drahé energie, kdy majitelé objektů poskytují výrazné slevy u cen za pronájem, aby tak snížili celkové náklady potenciálního provozovatele,“ dodává Jakub Veverka.

-jik-

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*