Zajímavé stavby

Sklářské domy doplňuje skleněný krystal

V roce 2019 bylo v Novém Boru otevřeno sídlo firmy Lasvit, které vzniklo rekonstrukcí a dostavbou domů v historickém centru města. Jedná se o unikátní objekt, stejně tak jako lze značku Lasvit zařadit mezi unikátní a světově proslulé výrobce.

Firma Lasvit byla založena v roce 2007 Leonem Jakimičem – název společnosti vznikl spojením slov láska a svit. Vyrábí luxusní svítidla, světelné instalace a umělecké plastiky. Nabízí komplexní řešení od návrhu přes výrobu až po finální instalaci. Spolupracuje s českými i zahraničními designéry, skláři a renomovanými designérskými studii. Firma mimo jiné navrhuje a vyrábí trofej pro vítěze cyklistického závodu Tour de France, trofeje pro soutěž Český lev či výroční ceny Thálie. Filozofie této světové značky je postavena na třech pilířích, kterými je světlo, design a zážitek. Lze tedy logicky očekávat, že takováto firma zvolí pro své sídlo atraktivní lokalitu a také architektonické řešení se bude vymykat standardu. A k tomu všemu také došlo.

Investor zakoupil dva domy v centru Nového Boru, kde je Palackého náměstí (dříve Neuer Ring) symbolem rychlého rozkvětu města a s ním spojené sklářské výroby. Její koncepce byla ve své době ojedinělá, v roce 1783 ji zpracoval Emanuel Kleinwachter. Jeho představa města vycházela z jednotného architektonického výrazu domů na náměstí a přilehlých ulicích. Dvoupodlažní dřevěné roubené stavby měly valbové střechy s hřebeny situovanými ve směru podél ulice.

Dílny, stáje i škola

Oba historické domy prošly zajímavým vývojem – původně v nich byly sklářské dílny, později sloužily k ustájení hospodářských zvířat, dále byly využívány k bydlení. Koncem druhé poloviny dvacátého století v nich sídlila sklářská škola, následně byly prohlášeny za kulturní památku. Při jejich adaptaci došlo ke kompletní sanaci dřevěných konstrukcí.

Odstraňovaly se také všechny nepůvodní stavební prvky včetně vnějšího zateplení, které nahradila vnější hliněná omítka. Do střešního souvrství byla instalována nadkrokevní izolace, takže vznikl víceúčelový podkrovní prostor. V podlaze na terénu jsou použity provětrávané izolační tvarovky, podlahy v patře mají suché skladby s násypy, které zlepšují akustické vlastnosti konstrukcí a zároveň umožňují snadné vedení sítí.

Černý dům

Kolmo k ulici je v zadní části pozemku situován třípodlažní „černý dům“ s jeřábovou dráhou a třináct metrů vysokým prostorem otevřeným do krovu. Slouží pro testování a prezentaci nově vyvíjených artefaktů s hmotností až do pěti tun. Střešní i obvodový plášť budovy pokrývají černé cementové šablony. Stále ještě se uvažuje o tom, že nosný systém budovy doplní vnitřní stropní konstrukce tak, aby zde mohly vzniknout další kanceláře.

Řešení skleněného pláště

Historické stavby původně propojoval zděný krček, který nahradil skleněný dům – ten se stal hlavním prostorem sídla firmy. Zcela atypické je řešení jeho obvodového a střešního pláště. Tvůrci projektu se nechali inspirovat břidlicovými šablonami, historicky využívanými v této lokalitě k pokrytí obvodových konstrukcí budov. Navrhli a vytvořili skleněné šabautor: lony s rozměry a texturou připomínajícími břidlicové desky, kterými celý objekt opláštili. Atypické skleněné šablony se osadily na ocelovou konstrukci.

Vnitřní fasáda je systémová sloupovo-paždíková, kotvená k nosné dřevěné vnitřní konstrukci systémovým profilem zavěšených plášťů. Nosnou funkci fasádních paždíků a sloupků tvoří dřevěné lepené nosníky o rozměru 50/350 mm. Jejich kotvení je atypické: ve svislém směru dřevěné rámy podepírají podložky, jež mají rektifikační funkci, ve vodorovném atypické kotvy, které umožňují vertikální dilataci. součástí konstrukce rámů jsou i vyjímatelné prvky, sloužící jako police. Součástí dodávky fasády bylo parotěsné a akustické napojení na okolní konstrukce a také veškeré kotvicí prvky.

Interiér budovy je obklopen policemi, využívanými pro uložení skleněných prvků a vzorků, které využívají denního světla prostupujícího fasádou; večer jsou podsvíceny a září do vnějšího prostoru.

Nový areál firmy

Čtyři domy spojuje cesta podél dvora, kterou doplňují zákoutí společných prostorů. Vstup do skleněného domu umožňují akustické krčky, černý dům je přístupný skleněným tunelem. Na soubor čtyř budov navazuje další objekt situovaný do náměstí – zde se předpokládá částečné využití pro kancelářský provoz, ve zbývající části by měla být kavárna. Pro vytvoření uzavřeného bloku domů s vnitřní zahradou chybí ještě šestý objekt. I ten mají autoři projektu v plánu, o jeho budoucím využití však dosud nebylo rozhodnuto.

Stavba firemního sídla LASVIT v Novém Boru získala nejenom titul Stavba roku 2020 a Cenu veřejnosti v téže soutěži, ale i další významná ocenění, mimo jiné titul Stavba roku Libereckého kraje včetně hlavní Ceny Karla Hubáčka a Českou cenu za architekturu.

Sídlo firmy Lasvit, Nový Bor
Autor: ov – a, ov architekti; spolupráce David Balajka, Anna Schneiderová
Koordinace projektu: m3m, s.r.o.
Statika: Marcel Vojanec
Generální dodavatel: BAK stavební společnost, a.s.
Historické konstrukce: Stavební firma Tomáš Hlaváček, Úštěk
Betonové konstrukce: DNA Design – Břetislav Eichler
Ocelová konstrukce fasády: Excon, a.s.
Skleněné opláštění: TGK – technika, sklo a umění, s.r.o.
Akustika: Aveton
Zastavěná plocha: 779 m2; z toho stávající objekty 510 m2, novostavby 269 m2
Užitná plocha: 1780 m2

Doc. Ing. František Kulhánek, CSc.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*