Ekonomika

Developeři u obcí postrádají transparentní pravidla

Většina developerů (62 %) uznává za oprávněný požadavek obce na příspěvek na veřejnou infrastrukturu, ale 90 % si myslí, že by města a obce měla mít pro tuto spolupráci schválená transparentní pravidla. Jak může obec podpořit záměr investora a současně hájit zájmy svých občanů? Kde jsou hranice participace obce a kontribuce developera na veřejných stavbách? Odpovědi na tyto otázky přineslo diskusní setkání, které se uskutečnilo 5. dubna 2023 v prostorách pražského CAMP (Centrum architektury a městského plánování) za účasti odborníků, komunálních politiků a významných developerů. Dialog připravila analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s hlavním městem Prahou. Účastníci zhodnotili praktické zkušenosti z prvního roku využívání metodiky spolupráce s developery v Praze.

Podle výsledků Studie developerských společností H1/2023 zpracované CEEC Research, většina developerů (62 %) uznává za oprávněný požadavek obce, aby se investor v rámci rozvojových projektů podílel formou příspěvku obci na nákladech vyvolaných novou výstavbou.

Podílení developera na nákladech obce formou příspěvku považuji sice za oprávněné, nicméně za provizorní řešení, neboť developer odevzdává státu významné částky formou daní, především DPH. Kdyby z těchto daní placených státu část zůstávala v obcích, byly by potřeby obcí pokryté,“ myslí si Petr Palička, country managing director developerské společnosti Penta Real Estate.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se.

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*