Ekonomika

Dostupné bydlení je možné

Osmipodlažní bytový dům Oskarka v Českých Budějovicích získal zvláštní cenu PRESTA Jižní Čechy 2020–2022. Je navržen jako energeticky úsporný. Zelené fasády a střechy, které byly osázeny na podzim roku 2022, by měly již letos pozitivně ovlivňovat mikroklima okolí.  Projekt: Brůha a Krampera, architekti, spol. s r.o., zhotovitel: Hinton, a. s., Praha, projektový manažer Jan Václavík (ČKAIT 0102703, PS)

Doslova vodní vír na strnulé hladině rezidenčního trhu způsobil nedávno nízkoenergetický bytový projekt Rezidence Oskarka v Českých Budějovicích. Ukázal, že i v době zvýšených cen materiálu i stavebních prací lze realizovat nadstandardní obytný dům s prodejní cenou 80 000 Kč/m2 včetně DPH. Vše při dodržení veškerých náležitostí, s nespornou architektonickou kvalitou a naplněním environmentálních principů. Cena, o které se může zájemcům o bydlení v Praze a jejím okolí, jen zdát, otevřela ale i zásadní otázku dostupnosti bydlení.

Příklad z Českých Budějovic, které nejsou novou bytovou výstavbou nijak exponované, totiž dokládá, že cena nemusí nutně souviset s množstvím stavěných bytových jednotek. Jednou z možností snížení prodejních cen je zvýšení efektivity ve stavebnictví. Také z toho důvodu se v otázce dostupného bydlení více angažuje i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Naprostým základem je však podle ní aktivnější přístup státu, měst a obcí.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*