Technologie

Kanceláře se proměnily na bydlení

Žijeme v parku a užíváme si město – tento nápis vidí obyvatelé rezidenčního komplexu Park Hoog Oostduin v nizozemském Haagu při každé cestě autem. Je totiž umístěn na vjezdu do jejich garáží a perfektně vystihuje charakter areálu, který vznikl z kancelářských budov.

Projekt je výsledkem přeměny kanceláří Shell usazených ve vznešené čtvrti plné zeleně Benoordenhout nedaleko haagského centra. Nejdůležitější část původní stavby z roku 1968 tvořil výrazný výškový blok, viditelný na mnoha místech ve městě. V pravém úhlu ke stavbě se nacházela druhá část komplexu – o poznání menší a nižší budova. Areál byl esteticky, funkčně i z hlediska stavební konstrukce zastaralý. Bylo proto rozhodnuto o projektu, který by jej přetvořil ve vysoce kvalitní rezidenční prostory s komfortními byty, zapadající do okolního prostředí.

Klíčovou součástí náročné rekonstrukce byly vysoké pásy skla a pásy bílého smaltovaného bezpečnostního skla, které respektují modernistický charakter budov a zároveň dodávají nové rezidenci atraktivní vzhled. Pro zadní část fasády bylo vybráno sklo Guardian SunGuard® SN 62/34, pro přední fasádu sklo SunGuard® SN 51/28. Tato skla s povlakem a se solární kontrolou nabízejí vysokou propustnost přirozeného světla a pomáhají minimalizovat potřebu umělého světla. Skla se sofistikovanou, neutrální barvou zároveň poskytují vynikající ochranu proti slunečnímu záření a tepelnou izolaci.

Návrh přestavby vzešel z dílny nizozemského architektonického studia Cepezed. O udržitelnosti projektu svědčí, že až 80 % materiálů uvolněných při demontáži stávajícího komplexu bylo znovu použito v jiných projektech. Například dveře, nástěnná svítidla, kancelářský nábytek, podlahové krytiny, chladicí instalace i kuchyňská zařízení si našly cestu do jiných projektů.

-red-

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*