Technologie

Modulární výstavba jde do nové dimenze

Architekti Chybík+Krištof pro českého výrobce modulů KOMA MODULAR vyvíjejí novou budovu výzkumného centra ve Vizovicích. Posouvají v ní dosavadní standardy prefabrikovaných staveb a nabízejí nové prostorové možnosti z modulů.

Oficiálním názvem Vývojové inovační centrum modularity ve Vizovicích je již několikátým pokračováním spolupráce společnosti KOMA MODULAR a studia Chybík+Krištof, trvající od roku 2011.

„Při dlouhodobé práci s moduly jsme začali objevovat možnosti, ale i limity standardní modulární výstavby. V každém projektu se společností KOMA MODULAR jsme se snažili něco vylepšit a vyzkoušet. V nové budově výzkumného centra jsme chtěli posunout téma a prostorové možnosti modulární architektury ještě dále. Klasické modulární objekty jsou tvořeny pravoúhlými moduly o maximální šířce, délce a výšce z důvodů přepravy a možností výrobní linky.“ říká architekt Michal Krištof.

Právě kvůli tomu jsou objekty zhotoveny kladením jednoho modulu vedle druhého. Dublují se u toho konstrukce na sobě i vedle sebe. Systém je výborný pro určitý účel, pokud má však investor jinou než pravoúhlou parcelu, nebo chce prostor jiného než pravoúhlého charakteru, vyšší výšku či šířku, je do určité míry omezen,“ dodává.

Systém z atypických modulů spočívá v kombinaci prostorových a plošných modulů. Na základy je možné uložit podlahové plošné moduly. Na ně prostorové moduly, které obsahují veškeré vybavení a zázemí (toalety, sklady, kuchyňka, multimediální místnost, vzorkovna apod.).

Tyto moduly fungují jako sloupy, které vynášejí moduly střech. Jelikož hlavní prostor není vyskládán z modulů, ale je prázdnem mezi nimi, osvobodili Chybík+Krištof tvar objektů a prostorů od pravých úhlů a dublování konstrukcí.

Flexibilní open space

Navrhovaná budova obsahuje jeden hlavní kontinuální prostor s kapacitou přibližně 12 pracovních míst, navržený tak, aby v něm místo našli stálí i externí spolupracovníci z České republiky a ze světa. Sdílený open space odráží poslední vývoj pracovního prostředí a proměňujících se požadavků projektantů a vývojářů firmy KOMA MODULAR.

Prostor svým tvarováním spojuje výhody open space a samostatných kanceláří. Jedna sdílená místnost někdy slouží komunitě projektantů, kteří mají společný projekt, nebo celým týmům, jindy zase samostatným pracovníkům.

Centrum eliminuje negativní aspekty velkých open space kanceláří tvarováním do menších zálivů. Prostor je tak fragmentován a nevzniká efekt sezení v obrovské hale. Open space je dále možné více či méně opticky dělit závěsy a řadou dalších mobilních prvků vybavení jako promítacími monitory anebo 3D tiskárnami.

Pracovní prostředí je dostatečně prosvětleno přes velkorysé celoprosklené plochy mezi moduly a ze shora skrze dvojici světlíků, které zvyšují světlou výšku, umožňují prostoru nadýchnout se a pomáhají v členitosti open space.

Kontext areálu KOMA

Samotným pracím na výzkumném centru předcházel projekt urbanistického řešení celého výrobního areálu. Cílem bylo navrhnout zázemí společnosti KOMA MODULAR jako areál, který není jenom místem výroby, ale také poskytuje prostor pro odpočinek zaměstnanců, návštěvníky, odbornou i laickou veřejnost a především lokální komunitu, v níž společnost KOMA hraje důležitou roli jednoho z největších zaměstnavatelů v kraji.

Architekti ze studia Chybík+Krištof rozdělili areál na dvě části. Jednu věnovali výrobě, druhou administrativnímu zázemí, vývoji a setkávání zaměstnanců s veřejností. Trojúhelné náměstí svírá jídelna se šatnou, znovupoužitý český pavilon EXPO, transformovaný na polyfunkční administrativní budovu, a celek nově uzavře výzkumné centrum.

Domy v areálu zčásti nahrazují oplocení a vymezují prostor pro oddych zaměstnanců i časté akce pro veřejnost. Na dvoře se často konají nejrůznější události – od Dnů architektury až po oslavy Vánoc.

Výsledkem soustavy modulárních staveb a výrobní linky má být Centrum modulární architektury, které bude sloužit svému primárnímu úkolu, ale také bude místem, kde se studenti a zájemci o modulární architekturu dozví maximum o možnostech stavění modulární cestou.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*